РЕКОНСТРУКЦИЈА ТОПЛАНЕ УКЛОНИЛА ИСТОЧНУ КАПИЈУ СТАРОГ ГРОБЉА?
21.07.2015

ГОСТОВАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ЏУНИЋА НА ТВ ЗОНАПЛУС

Централни улаз, на „Источној капији“ Старог гробља „Горица“ у Нишу, у Градској општини Палилула, протекле недеље је за потребе реконструкције Топлане „Југ“ потпуно девастиран. Извођач радова је уклонио централни стуб са делом капије, која је у међувремену нестала, а оштећени су и други делови улаза у овај комплекс који је 1991.године стављен под заштиту закона.

Председник Градске општине Палилула Бобан Џунић, изненађен је овим поступком. «Готово три године покушавамо да остваримо нашу скупштинску иницијативу упућену граду да се Старо гробље «Горица» уреди у Меморијални парк и на тај начин обезбеди стални третман заштите и одржавања. Уложена су значајна буџетска средства а ево шта се неочекивано дешава – рекао је председник Џунић. На основу пројекта Завода за заштиту споменика културе и Завода за урбанизам, општина Палилула је уз подршку Града Ниша обезбедила средства за фазно урађење и ограђивање простора. Прво су окончани радови на „Источној капији“ а затим су створени услови да се током 2012.године радови наставе и на „Западној капији“ Старог гробља. Нажалост, трајна заштита и завршетак радова по пројекту нису окончани а комплекс гробља „Горица“ који се тренутно простире на површини од 8.хектара, (више од 3,4 хектара је напуштен простор) несавесни грађани и даље уништавају, односе ограде и мермерене плоче, одлажу отпад, вегетација брзо прекрије, до тада уређен простор и гробна места. По речима председника општине Палилула постала је већ пракса да се због овог нерешеног питања, сваке године враћамо на почетак.

Радови на реконструкцији Топлане “Југ” која је изграђена пре 35 година, биће завршени до почетка нове грејне сезоне, најавили су у овом комуналном предузећу. До тада, извођач радова, екипа конзорцијума “Енерготехника Јужна Бачка”, радиће на уређењу постројења и унети делове нових котлова и друге монтажне опреме. Вредност ове велике инвестиције, која се остварује уз финансијску подршку немачка развојна банка КфW је око 2,4 милиона евра. За ове потребе је прилично неспретно померена и затим необезбеђена од крађе, источна капија Старог гробља «Горице». Девастиран је централни улаз овог комплекса

И поново смо на почетку ове приче. Свеукупна протекла активност грађана и руководства општине Палилула, уложена средства, као да су узалудно утрошена. Не оспоравајући велику инвестицију која ће побољшати централно грејање становника општине Палилула и града Ниша, остаје питање. Како, коначно заштитити и уредити простор који представља значајно културно добро Ниша? (Текст и фотографије Д.Видојковић)

ЗАШТИТА: Као аутентична сведочанства о личностима и догађајима у Нишу, одлуком Скупштине општине Ниш 1983.године, осам гробова у „старом гробљу“ стављено је под заштиту Закона. Одлуком Извршног савета Скупштине општине Ниш бр.01-178/1-9-в од 21.јуна 1991.године, цео комплекс Старог гробља «Горица» проглашен је културним добром и налази се под заштитом државе. Одборници Скупштине Градске општине Палилула, на деветнаестој седници која је одржана у НКЦ-у, 14.10.2010. године донели су једногласно одлуку о покретању иницијативе у Скупштини града Ниша да се простор Старог гробља „Горица“ уреди у „меморијални парк“. (Прир.Д.Вид)